Oznaczenie poziomu cholesterolu wykonuje się w celu oceny ryzyka rozwoju miażdżycy. Cholesterol stanowi podstawowy składnik błon komórkowych i lipoprotein, a także jest prekursorem w syntezie hormonów steroidowych, witaminy D i kwasów żółciowych. Cholesterol jest transportowany we krwi w postaci lipoprotein, głównie we frakcji LDL. Wzrost stężenia cholesterolu frakcji LDL jest uznawany za najważniejszy czynnik ryzyka miażdżycy.
Przyczyną hipercholesterolemii mogą być choroby : przewlekła niewydolność nerek, zespół nerczycowy, przewlekłe choroby wątroby i dróg żółciowych, niedoczynność tarczycy, cukrzyca – styl życia i sposób odżywiania : zbyt mała aktywność fizyczna, nadmierne spożywanie pokarmów bogatych w tłuszcze zwierzęce – leki np. doustne środki antykoncepcyjne.
Wskazania do oznaczenia:
- profilaktyka zdrowotna
- ocena ryzyka sercowo-naczyniowego
- potwierdzenie zaburzeń gospodarki lipidowej
- diagnostyka różnicowa hiperlipoproteinemii
Badanie wykonuje się bezwzględnie na czczo ( 12-14 godzin na czczo ). Zaleca się stosowanie stałej diety w ciągu kilku dni przed wykonaniem badania.